JEDNODNEVNI EDUKATIVNI IZLET U ORGANIZACIJI ZAJEDNICE TEHNIČKE KULTURE ZADARSKE ŽUPANIJE – SPLIT – 12.10.2024.

Zajednica tehničke kulture u sklopu svojih redovnih edukativno-razvojnih programa  organizirala je 12. listopada 2024. godine jednodnevni izlet u Splitsko – dalmatinsku županiju, točnije, više od 40 putnika, većinom djeca i mladi, posjetili su Centar za posjetitelje „Skrivena Dalmacija“ u Dugopolju, prostorije  Zajednice tehničke kulture grada Splita u Splitu i Zvjezdano selo Mosor na Mosoru kao primjere dobre prakse. Izlet se organizirao za udruge članice Zajednice posebice njen pomladak, kao i za ostale suradnike na projektima i programima Zajednice, sve u cilju promicanja spoznaje iz tehničkih znanosti i stvaralaštva u svrhu popularizacije znanosti i tehnike.

Prva stanica bio je Interpretacijski centar za posjetitelje „Skrivena Dalmacija“ smješten u gospodarskoj zoni Podi-Dugopolje. Multimedijalan i edukativni centar, kroz animiranu interpretaciju i stručno vođenje edukatora na moderan način interpretirao je posjetiteljima prirodnu baštinu Splitsko-dalmatinske županije s naglaskom na planinu Mosor.

Put smo nastavili u grad Split, i to posjet prostorijama ZTK grada Splita gdje su nas srdačno dočekali Tomislav Nikolić, tajnik ZTK grada Splita i Martin Olujić, predsjednik ZTK grada Splita. Zadrani su se upoznali s programom i radom Zajednice, a nakon toga neki od članova sudjelovali su na radionici modeliranja 3D olovkama, koju je vodila Lucija Andrea Skočić. Edukatorica nas je također upoznala sa cjelokupnim aktivnostima koje se provode na brojnim radionicama splitske Zajednice. Voditelji puta, Željko Vidović, predsjednik i Marija Živković, tajnica imali su priliku upoznati detaljnije djelovanje splitske gradske Zajednice i to u njenim vlastitim prostorima i na terenu te općenito o modelu upravljanja raspodjelom sredstava iz javnih potreba u tehničkoj kulturi. Uslijedio je ručak u Žrnovnici, na putu prema Zvjezdanom selu.

Zadnja postaja bila je dakle Zvjezdano selo Mosor. Zvjezdano selo Mosor neprofitna je organizacija koja okuplja predškolce, učenike osnovnih i srednjih škola, studente i građane na svojim programima sve u cilju edukacije novih naraštaja astronoma, poboljšanje kvalitete življenja mladeži, neposredan rad s mladima u svrhu sprječavanja asocijalnih i ovisničkih ponašanja, te poticanje kreativnog stvaralaštva mladih. Udruga ima oko 120 članova, a od kojih je polovica mlađa od 18 godina. Udruga djeluje u sastavu Zajednice tehničke kulture grada Splita. Zvjezdano selo Mosor se nalazi u Gornjem Sitnom, na brdu Makirini, na 700m nadmorske visine. Na Zvjezdarnici smo promatrali Sunce (tj. Sunčeve pjege) i metodom projekcije i direktno kroz teleskop s filterom za Sunce. Panoramskim teleskopom s terase Zvjezdarnice promatrali smo i planine Mosor i Biokovo, otoke Šoltu, Brač, Hvar, Vis i Jabuku, Kaštelanski zaljev s Čiovom, te gradove Split, Solin, Kaštela i Trogir. Potom je organizirano zanimljivo predavanje o astronomiji predavača Zorana Kneza, astronoma-animatora Zvjezdanog sela. Predavanje je uvelo posjetitelje u neke osnove astronomije, ali i zanimljivosti vezane uz tehnologiju koja je prisutna na Marsu posebice kako je tamo stigla. Puni dojmova, sretno smo se vratili kućama.

https://www.dalmacijadanas.hr/clanovi-zajednice-tehnicke-kulture-zadarske-zupanije-posjetili-ztk-grada-splita-i-zvjezdano-selo-mosor

Možda vam se svidi i ovo ...