Poziv na radionicu “Napravi svoju barkicu” udruge Kanata

Udruga Kanata – udruga za istraživanje i zaštitu maritimne baštine,  poziva sve zainteresirane na radionicu ‘Napravi svoju barkicu’, koja se provodi u suradnji s Muzejom betinske drvene brodogradnje u okviru programa “Zadar na idra 2024.” u Jedriličarskom klubu Uskok Zadar, u četvrtak, 24. listopada 2024. od 16 do 17,30 sati. Radionica je namijenjena djeci od 7 do 15 godina, ali i odraslima koji su spremni osloboditi svoju kreativnost!

Radionica je besplatna za sve sudionike, a mjesto možete rezervirati porukom na email adresu: kanataudruga@gmail.com (navesti ime, prezime, dob i kontakt sudionika).

Na radionici će se izraditi jednostavni drveni brodići s latinskim jedrom. Nekada su to bile drvene igračke koju je svako dijete znalo samostalno napraviti – komad naplovine ili kakve daske, pokoja brukvica, nešto konopa, malo krpe za jedro i brodić može u more!

Na radionici se koristi jednostavan tehnički alat – ručne pile, turpijice i rašpe, čekić i sitni pribor poput konopa i brukvica. Cilj je uživanje u ručnom radu i kreativnom izražavanju kroz opremanje jednostavnog modela broda.

U sklopu programa zainteresirani također mogu poslušati predavanje “Ribarska naselja u Piškeri i Muni” dr.sc. Sofije Sorić u Jedriličarskom klubu Uskok Zadar, isti dan, u četvrtak, 24. listopada 2024. od 18 do 19,00 sati.

Udruga “Kanata” pravna je nasljednica udruge “Jargola”. Od 2009. godine, Udruga “Jargola” je organizirala nekoliko izložbi u Gradskoj knjižnici Zadar, sudjelovala u snimanju dokumentarnih filmova Brodovi hranitelji te radila na preventivnoj zaštiti gajete Lucije iz 1897. godine. U ožujku 2022. godine, Udruga mijenja naziv u “Kanata – Udruga za istraživanje i zaštitu maritimne baštine” te volonterski provodi financirane projekte i programe. Aktivno sudjeluje na tradicijskim veslačkim i jedriličarskim regatama, te organizira jedrenje za lokalno stanovništvo. Angažmanom u zaštiti i popularizaciji jedrenja latinskim jedrom, postala je prepoznatljiva u nacionalnim i regionalnim okvirima. Početkom 2023. godine, Udruga Kanata je imenovana jednim od nositelja nematerijalnog kulturnog dobra jedrenja latinskim i oglavnim jedrom duž Jadranske obale (reg. broj Z-7630). Djelatnosti Udruge su usredotočene na okupljanje osoba zainteresiranih za maritimnu baštinu, s ciljem istraživanja i zaštite pomorske kulturne baštine te poticanje djelatnosti tehničke kulture (brodomaketarstvo i brodomodelarstvo, izrada tehničkih crteža brodova).

Možda vam se svidi i ovo ...